Műveleti terület

Furcsa dolog európaiként - ezt a szót szokjuk meg és használjuk, mert rövidebb, mint a rest of the world - az NSA-botrányról bármit gondolni. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott dolgok nagy része ugyanis nem érint minket. Nem vagyunk USA állampolgárok, akiket nem szabad lehallgatni, hajlítani, feltekerni és elszakítani. Nem védenek azok az alkotmánykiegészítések, amiket amúgy mindenki fejből tud az Elnök embereiből.

Ezzel a szemmel kell újraolvasni Stephen Levy új és remek NSA cikkének adattörléses anekdotáját:

The agency, he says, had tracked a high-value target in South Asia for over a decade before learn­ing that he had once applied for a green card—making him, under NSA rules, a “US person.” “As soon we discovered that,” Ledgett says, “we dropped collection on him under our Executive Order 12333 authority and canceled 14 years of reports.”

Az azért valószínű, hogy az amerikai hírszerző szerveknek a jövőben sem tiltják meg a hírszerzést. Hülyén venné ki magát, ha vízoldékony festékkel bekent EU-s biojátszóterekre kéne költeniük azt a bitangsok pénzt, amit kriptográfusokra meg szerverekre kalapoztak össze. Ma este, Obama mindent tisztázó beszédében is főleg az amerikai ügyekre reagált. Érdemes egymás alatt megnézni azt a három darab F - magyarul: egyes és küldd be anyádat is - osztályzatot a Verge értékelésében. Na azok vonatkoznak ránk: például a titkosítási szabványokba való beleszólás, a titkosított kommunikáció tárolása, és szélről beadva kicsit az amerikai IT megoldásokba vetett hit visszanyerése.

Itt az EFF értékelése is. Az sem vidámabb.

Lehet dolgozni az európai identitáson. Jól fog még jönni.