… - - - …

Péntek este, amikor a rendes ember már kocsmában van, a még rendesebb meg otthon a családjánál, figyeltem fel arra, hogy az egyik kollégám ritmusosan kattog valamit nagyon a gépen. Ott és akkor tök jó ötletnek tűnt morzéban válaszolni. Az itt leírtak másfél óra guglizás eredményei.

A kézenfekvő Morse nevű Githubon lakó cucc valójában félkész. Két éve nem nyúltak hozzá. Nem nagyon fordul le. Ja és senki nem ellenőrizte, hogy jó morzét generál-e.

OS X-en nincs beep parancs.

A bell character - történelmileg van ilyen! - az istennek nem szólal meg. Se a tput bel, se az echo -e “\a”. Ha kikapcsoltam, nem tudom hol lehet visszakapcsolni.

Ráadásul a bell hosszúságát amúgy sem állíthatom át.

Vannak remek programok, amiket igazi rádióamatőröknek szánnak. Fogadnak morzekódot a hangkártyától, írnak satöbbi. Viszont jóval többek egy egyszerhasználatos poénnál. Overkill lenne ilyesmit használni.

És itt jön a megoldás, van egy Cwtext nevű program, ami pont annyit tud, mint kell: szöveget ír át morzéba, elsípolja vagy MorseMail xmllé alakítja. A lefordításához még bele kell nyúlni kicsit a kódba, de öt perc alatt beüzemelhető. A megszólatatásához még kell a SoX, de az Homebrew-ból települ.

Aszongyuk:

cwpcm -ss -f 800 -lowrez | sox -traw -r8000 -b16 -u - -tcoreaudio