Itt egy zsák jövő, lehet válogatni

jovo

Marha nehéz nem elsütni a jövő menő szóviccet, úgyhogy essünk most túl rajta gyorsan. Megvolt.

Valamiért most van az ideje a jövőről gondolkozásnak. Vagy pontosabban: most jelennek meg a jövőről gondolkozós könyvek, szóval másfél-két éve kezdett itt lenni az idő.

Négy kötet is megjelent, ami az ilyenkor használatos Mil-Spec idézőjelek kirakása után sci-fivel próbálja megmondani, mit kell várni a következő évtizedektől. Ez az a mennyiség, aminek már szinte gyanúsnak kell lennie.

  • Hieroglyp - az Innovation Starvation - annyiszor írom ezt le mostanában, hogy szinte szlogenszerűnek érzem - az egyik legfontosabb cikk az elmúlt pár évből. Most megjelent az Arizona State University kutatóival - és barátaikkal és üzletfeleikkel - együtt írt novellák gyűjteménye. Például arról, hogy jobb lesz-e bevándorlónak lenni, ha a határ géppuskás őrök helyett szenzorokkal van tele. (Nem.)
  • Twelve Tomorrows - Bruce Sterling szerkesztette, a hihetetlenül ügyes MIT Technology Review a projekt háttere, és olyan arcok írtak bele, mint Lauren Beukes, Pat Cadigan és Warren Ellis.

  • The Future Powered by Fiction - az Intel jövőkutatós projektjének az antológiája is szeptemberben jelent meg. Nem túl divatos, de tök jövőkompatibilis PDF-ben érhető el.

Fél pontért érdemes még belenézni az Arc magazinba, aminek a New Scientist a szellemi hátországa.

Persze, ha az ember igazán jót akar, akkor a négy (és fél) kötet után még visszateker Chairman Bruce rendszeres év eleji State of the World fórumtopikjába. Ha másért nem, akkor néhány jól csengő státuszüzenetért.

Kép: Jim Powers, James Vaughan Flickr streamjéből, CC-BY-NC-SA. Köszi!