Kis szalma, kis fecskenyál

Az elmúlt három hétben olyan kódsorokat hoztam össze órák alatt, amik egy hozzáértőnek szumma tíz percébe kerültek volna. Legalább öt módszert tudok, hogyan nem lehet elküldeni bootláskor az IP-címemet egy emailben. A végén persze összejött egy, ami működik.

Aztán használtam a forecast.io API-t annak megtudására, hogy hány fok van az ablak másik oldalán. Persze, most hogy kimegy a hívás, érdekelhetne az is, hogy fog-e esni, mi várható holnapra, ilyesmi. Ehelyett levillogtatom egy színváltós LedBorg modullal, hogy kell-e pulóver vagy kabát. Mivel ma volt időm szórakozni vele, már vannak benne újrahasznosítható kódrészletek is. Legózás van.

Matt Wareham

Az egész úgy kezdődött, hogy vettem egy Raspberry Pi B+-t, mert szükségét éreztem valami játszós projektnek. Hobbim van egy-kettő, de mindegyiknek valami média jellegű a vége. Vagy sörözés. A legújabb, az olvasókör esetében a kettő remek arányú mixe. A Raspberryből viszont nem lesz egynél több cikk, a terület, amit felfedezek fel van fedezve. Emberek élnek belőle. Játszhatok.

Na így kezdtem ledvillogatatós, időjárásjelzős, műsorletöltős ébresztőórát csinálni. Elsőre ez jutott eszembe. Kellően sok minden kell hozzá. Ha pedig egyszer végeznék - postán vannak még alkatrészek - akkor a projekt továbbfejlesztési lehetőségei végtelenek. A netről persze tud magának pontosidőt kérni a kütyü, de mennyivel menőbb, ha van benne egy valósidejű óramodul.

ledborg csomag

Bele lehet gyógyítani a szkriptbe a lakásom címét az időjárás jelzéséhez, de azért GPS-szel csak menőbb lenne. (Az NMEA csomagban mintha idő is lenne.) Ráadásul kallódik itthon egy Bluetooth GPS, ami mivel Bluetooth rögtön meg is duplázta a problémáim számát.

Aztán lehet a jószágra karakteres kijelzőt is szerelni. Megvan az elv, ugye?

(Raspi fotó Matt Wareham, mert sötétben az ember már csak nem bénázik makróval.)

2 Replies to “Kis szalma, kis fecskenyál”

  1. Gratula és jó szórakozást! Kíváncsi vagyok a projektekre! :) Én az arduinoval egy éve alatt néhány led villogtatásánál tovább nem jutottam, pedig már egy négy motoros autó vázat is beszereztem hozzá!

Comments are closed.