Amelyben startupot akarok indítani

…csak a startup ötletedről ne beszélj - javasolta tegnap a munka utáni kocsmázás közben Anti, pedig akkor még csak sörök voltak, startupot pedig jellemzően felesek után szeretnék csinálni. Viszont eszembe juttatta, hogy ide sose írtam meg.

startup

Szóval kéne úgy százmillió dollár, mert van egy izgalmas diszruptálható ipar. Ez pedig az Afrika szarva környékén zajló teherforgalom. A kreatív pusztítás úgy nézne ki ebben az esetben, hogy az értékláncból kiszorítjuk az egyik szereplőt a rendelkezésünkre álló, a versenytársaink által nem birtokolt technológia segítségével. Felejtsük el Carr IT doesn’t matter-jét kicsit, amúgy is végig kell gondolni, mennyire valid, most hogy a szoftver megette a világot. Eleve hardverben gondolkodunk. A hardver ugyan drágább, kockázatosabb, de támaszkodhatunk off-the-shelf technológiákra, meglevő iparági innovációkra. A megfelelő helyen kell lennünk - Bunnie Huang is megírta, csak ő Kínáról, mert mikroelektronikával foglalkozik.

Neal Stephenson már megírta vázlatban bizniszmenül a tervet:

“[This trend], which everyone knows about, and [that trend], which is so incredibly arcane that you probably didn’t know about it until just now, and [this other trend over here] which might seem, at first blush, to be completely unrelated, when all taken together, lead us to the (proprietary, secret, heavily patented, trademarked, and NDAed) insight that we could increase shareholder value by [doing stuff].”

Van egy sokkal jobb szöveg is, de előbb a lényeg. Az értékláncból a tulajdonost veszük ki, a folyamat a szállítás Afrika szarvánál, és az van, hogy kéne százmillió dollár egy első fiatalságán túl levő, de kikalapálható rombolóra.

Southern Seas 2009

Őfelsége Manchester rombolóját - lásd fent - már eladták, de erről a kategóriáról beszélünk. Az építtetőnek már nem kell, de bármelyik őszül-de-még-festi haditengerészet szívesen rátenné a kezét. Üzleti terv erre.

Kockázati tényező, hogy nagyon kormányzati ösztöndíjakra, pályázati pénzekre nem nagyon lehet számítani. Ellenben arra se, hogy Eritrea elkezdi lőni a cég zászlóshajóját. Ja, és a tőzsdére vonulás sem lesz egyszerű.

(Fotó: Mike Dierken, CC-BY és Mass Communication Specialist 2nd Class Brandon Sheland, közkincs)

5 Replies to “Amelyben startupot akarok indítani”

  1. “It’s more fun to be a pirate than to join the Navy”, hogy meglegyen az ilyenkor kötelező Steve Jobs idézet is

  2. Hiányzik a százmillió dollár. Meg hát jönnek az új ötletek. Például sehol nincs megfelelő adatbázis elavator pitchekhez, hogy mekkorák a liftek, kifér-e a falukra egy plakát és van-e hely gesztikulálni. Csodás monomániás művészprojekt lenne. :)

Comments are closed.